2020-06-18 10:51:10

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nagradilo učeničke radove na temu održive potrošnje

Pitanje održivosti danas je jedna od najvažnijih tema kada se govori o budućnosti i daljnjem smjeru razvoja gospodarstva. U tom smislu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u veljači ove godine raspisalo je nagradni Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, pod nazivom „Kako postati zeleni potrošač?“.

Namjera Natječaja bila je potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako promijeniti način potrošnje tako da se prednost daje proizvodima proizvedenim na održivi način, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš.

„Bili smo vrlo ugodno iznenađeni brojem i kvalitetom pristiglih radova koji su odisali kreativnošću i inovativnošću, dakle odlikama koje su u današnjem svijetu posebno cijenjene i koje smatramo da treba naročito poticati“, istaknula je državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman prilikom današnje svečane dodjele nagrada koje su uručene pobjednicima na samom Natječaju.

Odazvalo se ukupno 86 škola, što ukazuje kako je tema održive potrošnje aktualna među mladima, čime u prilog idu i kreativne i originalne ideje prezentirane putem učeničkih radova. Učenici su pomoću prezentacija prikazali što za njih znači zelena potrošnja, kako postati zeleni potrošač, a predstavili su i prijedloge što bi oni učinili u svojim školama i gradovima kako bi potaknuli zelenu potrošnju.

Prilikom dodjele nagrade zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak istaknuo je kako zelena, održiva potrošnja obuhvaća brojne pojmove u svim segmentima svakodnevnog života – od tehnologije, transporta do poljoprivrede.

Također je istaknuo važnost edukacije u čemu će građanima pomoć i nova internetska stranica HANFA-e, „Novac za sutra“, koja je namijenjena svima onima koji se žele educirati i odgovorno razmišljati o novcu. Rad naše Škole nije odabran među tri najbolja rada, no važnije je od malih nogu kod učenika razvijati svijest o održivom razvoju, zaštiti okoliša i prepoznavanju proizvoda koji su napravljeni s najmanjim negativnim učinkom na okoliš. U nastavku se nalazi poveznica preko koje se učenici i roditelji mogu educirati o financijskoj pismenosti. http://www.novaczasutra.hr/

Zahvaljujemo profesoru Modriću na inicijativi i svim našim učenicima na trudu i sudjelovanju.


Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb