preskoči na sadržaj

Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb

 > Knjižnica
Radno vrijeme knjižnice

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

Palinovečka 42

pon, uto, čet, pet    7:30 - 13:30

srijeda   11:00 - 17:00

 

knjižničarka: Andrijana Milak, prof.

Katalog knjižnice Alojzija Stepinca

Ovdje možete pretraživati mrežni katalog naše knjižnice. 

Na poveznici se nalazi stranica Virtualne knjižnice OŠ Alojzija Stepinca

 


Posudba i povrati knjiga u školskoj knjižnici Alojzija Stepinca

 


vijesti

Radionica o zdravoj hrani

Autor: Andrijana Milak, 6. 6. 2022. 09:12

"Ono smo što jedemo."
                                               Hipokrat

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg školskog projekta hrana, 6.c se na Satu razrednika pobliže upoznao sa zdravom i pravilnom prehranom. U tome im je pomogla njihova gošća, gospođa Iris Komesar, koja je vlasnica obiteljskog obrta. Ona i njezina obitelj bavi se proizvodnjom zdravih domaćih proizvoda, bez konzervansa i aditiva, među kojima se ističe njihov kruh i domaći namazi. Gospođa Iris ih je na zanimljiv i interaktivan način upoznala s nekim novim informacijama iz svijeta zdrave hrane, ali i osvijestila o važnosti njezine konzumacije. Za kraj radionice čekali su ih slatki zalogajčići kojima su učenici, na praktičan način, zaključili ovu radionicu. 

 [više]

Susret sa spisateljicom Ksenijom Kušec

Autor: Andrijana Milak, 17. 5. 2022. 10:31

Učenici 3. c razreda s učiteljicama Tajanom Franceković i Matejom Majhen posjetili su 17. svibnja Društveni dom Prečko u kojem su sudjelovali na radionici koju je održala spisateljica Ksenija Kušec. Tema radionice bila je Nastavi moju priču na kojoj su učenici ilustrirali priču Micka među divovima iz knjige Nije moglo bolje. Učenici su imali priliku razgovarati sa spisateljicom, naučiti nešto novo te se zabaviti. Sudeći prema reakcijama, učenicima i učiteljicama se susret jako svidio te se vesele budućim sudjelovanjima u sličnim radionicama. 

 [više]

Školska ekopatrola

Autor: Andrijana Milak, 13. 5. 2022. 11:52

Ove su godine mali zadrugari obilježili Dan planeta Zemlje osnivanjem školske ekopatrole. Marljivi učenici 2. a razreda od tada hvataljkama prikupljaju smeće u Školi i izvan nje. U borbi protiv smeća su im se već pridružili 2. b i 3. c razredi, a sigurni smo da će ih biti i više. Svi koji se žele pridružiti neka se jave učiteljici Martini Čukić ili učenicima 2. a razreda. S veseljem će vas primiti u tim! 

 [više]

Radionica ukrajinske poezije - Strašna šuma

Autor: Andrijana Milak, 11. 5. 2022. 16:04

Učenici 4. d razreda su s učiteljicom Lucijom Lacić i školskom knjižničarkom sudjelovali na radionici Ukrajinske poezije. Tom prigodom učenici su se upoznali sa zbirkom poezije Strašna šuma autora Jurija i Darie Lisenko. Zbirka je obilježena šaljivošću, homonimijom i izrazitom ritmičnošću što je oduševilo učenike, ali i organizatorice radionice. Na temelju zbirke organizirana je radionica brzog i interpretativnog čitanja na kojoj smo se jako zabavili. Naposlijetku, učenici su radili rekompoziciju stihova koje su lijepili na papire obojene bojama ukrajinske zastave. Na taj način učenici su se upoznali s ukrajinskom književnosti i njezinim posebnostima. Cilj radionice bio je osvijestiti vrijednost ukrajinske poezije i na taj način pružiti podršku i poruku mira. Također, učenici 4. a razreda izradili su prekrasan plakat koji su ukrasili otiscima ruku u bojama Ukrajine. Na panou je osvanula i molitva Očenaš koju je sam napisao naš učenik podrijetlom iz Ukrajine, Felix Stefanyshyn, koji joj je dodao i ukrajinski simbol vjere. Prekrasne radove možete vidjeti na fotografijama. 

 

 [više]

Čitamo s 1. b, 1. c i 2. b razredima!

Autor: Andrijana Milak, 27. 4. 2022. 16:34

Učenici 1. b, 1. c i 2. b razreda definitivno su rođeni za čitanje, ali i aktivno slušanje! Pokazali su to zainteresiranošću za priče koje im je čitala školska knjižničarka. Kao što je važno čitati, važno je i slušati priče pa su prvašići napravili odmak od školske svakodnevice i navratili u svoju knjižnicu poslušati priču koju je odabrala knjižničarka. 1. b i 1.c razred poslušali su priču Vuk koji je volio drveće autorica Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier, a 2. b razred Domaća zadaća autora Božidara Prosenjaka i Ivane Guljašević. Učenici su imali priliku čuti i naučiti nešto o očuvanju šume te o neobičnoj domaćoj zadaći za čije pisanje motivacija može biti - simpatija. Nakon pročitanih priča, učenici su rado odgovarali na pitanja vezana za razumijevanje teksta te su bojali pisanice povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa. Svojim pisanicama su ukrasili i pano knjižnice koje mogu vidjeti i drugi učenici. Zahvaljujemo se i njihovim učiteljicama Vlatki VukovićJasenki Novosel i Lidiji Jadrešić s kojima smo uspješno surađivali. Veselimo se ponovnom susretu! 

 [više]

Nastava u knjižnici s 3. d i 3. b razredima

Autor: Andrijana Milak, 24. 3. 2022. 15:11

Učenici 3. d i 3. b razreda upoznali su se s enciklopedijama, vrstama, načinom kako ih koristiti i kada. Knjižničarka im je pripremila kratko izlaganje nakon čega su učenici samostalno istraživali nove informacije i zapisivali ih na šarene papiriće koje smo zalijepili na plakat te izložili u školskoj knjižnici. Učenici su rado i aktivno sudjelovali na satima, odgovarali i postavljali pitanja. Sudeći prema reakcijama, ovakav posjet bio je učenicima zanimljiv, koristan te su izrazili želju za ponovnim dolaskom. Veselimo se budućim susretima! Hvala i učiteljicama Mariji Bakuli i Stanki Lončarec koje su sudjelovale i iskazale želju za suradnjom. 

 [više]

Knjige za najmlađe & Jeste li znali

Autor: Dorotea Toljan, 8. 12. 2021. 16:17

Budući da je prema pravilniku za školske knjižnice ilustrirane knjige za najmlađe potrebno smjestiti u korito te na niže police, prošlog smo ih mjeseca premjestili.

Kako bi se našim najmlađim učenicima pomoglo pri izboru knjige te ih se lakše uputilo u izbornu građu i potaknulo na istraživanje, dio ilustriranih knjiga sada mogu pronaći u pomičnim kolicima, a dio na nižim policama, gdje su smještene bajke, basne i druge priče. Pratite oznaku M!

Vaša knjižničarka Dorotea