preskoči na sadržaj

Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb

vijesti

 

 

Informatika je znanost o informacijama, njihovom oblikovanju, prenošenju, čuvanju i upotrebi. Izraz informatika prvi se put pojavljuje u Francuskoj 1960. godine. Nastaje kao izvedenica iz dviju riječi: informacija (fr. informatique) i automatika (fr. automatique).

INFORmacija + autoMATIKA = INFORMATIKA

 

Prvo računalo opće namjene koje je moglo izvoditi različite zadatke bio je američki uređaj ENIAC  (Electronical Numerical Integrator and Computer) koji je konstruiran 1946. godine. Stroj je imao 17468 elektronskih cijevi i mogao je zapamtiti 20 brojeva, a bio je težak 30 tona. Mušice koje su se ljepile na vruće elektroničke cijevi uzrokovale su pogreške u radu računala. Od tada do danas pogrešku u programu nazivamo BUG (bug=mušica).

 

14. lipnja 1951, prodano je prvo računalo, preteča osobnog računala. Zvalo se UNIVAC 1. Težilo je 13 tona i sagrađeno je kao ogromna prostorija na više od 35 m2 u koju se mogao smjestiti operater sa svojim stolcom.  Kao ulazni medij koristilo je bušene kartice i papirnu vrpcu, a programi su pisani u strojnom jeziku. Imalo je kapacitet interne memorije 1.000 riječi ili 12.000 znakova (9 kB memorije). Kao hlađenje koristilo je vodu iz obližnjeg potoka. Prvi zabilježeni prekid rada izazvala je riba koja je upala u sustav cijevi hlađenja. 

 

Zanimljivo je da su u  IBM-u u to vrijeme mislili da će kada proizvedu deset velikih računala zadovoljiti sve svjetske potrebe za računalima! Vrlo brzo su shvatili da razvoj računala ima puno veću perspektivu.

 

1981. god. IBM proizvodi prvo IBM PC (Personal Computer - osobno računalo) namijenjeno malim poslovnim korisnicima. Time je započela era osobnih računala


UPISI U SREDNJU ŠKOLU
ŠKOLA

JELOVNIK

KORISNI LINKOVI

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb / Palinovečka 42, HR-10000 Zagreb / os-astepinca-zg.skole.hr / ured@os-astepinca-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju