preskoči na sadržaj

Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb

 > Projekti  > Mediji
Mi znamo što su mediji

   

"Mi znamo što su mediji"
Autor: Administrator , 10. 5. 2015.

 

U sklopu projekta "Mi znamo što su mediji" učenici sedmih razreda 6. svibnja 2015. posjetili su prostorije Hrvatske radiotelevizije u pratnji svojih razrednica i vjeroučiteljice. Uz stručno vodstvo gospođe Nade Chedid upoznali su se s poviješću prvog emitiranja televizijskog i radio programa te obišli prostorije u kojima nastaje program radija i televizije.

                

             

 Isti dan u prostoru škole organizirano je za roditelje i učenike predavanje doc.sc.dr. Igora Kanižaja s Fakulteta političkih znanosti o opasnostima i izazovima nasilja putem novih medija. 

             

U petak 8. svibnja 2015. na satu hrvatskog jezika održanom u knjižnici, knjižničarka ih je upoznala s pojmom knjižnične građe i referentnom zbirkom, te načinom samostalnog služenja pravopisom, rječnikom i enciklopedijom. Nova su saznanja provjerili grupnim radom na zadatcima uz pomoć rječnika, enciklopedija, leksikona i pravopisa.

Na satu povijesti poslušali su predavanje o političkoj propagandi nacističke Njemačke te se upoznali s metodama oglašavanja koje se od tada modificirano primjenjuju u marketinškoj industriji.

Projektni tjedan završio je u školskoj dvorani veselim druženjem s nogometašima NK Dinamo gdje su se neki učenici mogli okušati u novinarskoj ulozi u sklopu tribine "Sport i mediji".

  

  

Zahvaljujemo na suradnji svim sudionicima projekta "I mi znamo što su mediji", učiteljima, roditeljima i učenicima u nadi da smo stekli šire spoznaje, dublje razumijevanje i nove vještine vezane uz medije.

 

 

Radionica- Slikovnica kao medij- 2.c razred
Autor: Mia Masnjak, 12. 5. 2015.

 

  

Prošlog tjedna u našoj je školi bilo posebno zanimljivo i živo. Odvijao se projektni tjedan posvećen medijima pod nazivom "Mi znamo što su mediji". Učenici,  učitelji i roditelji su se uz zanimljiva predavanja, radionice i  goste bavili  proučavanjem medija kao sredstva i načina izražavanja te utjecajem medija na svakodnevni život ljudi.
   

 

Istraživali smo  o medijima, važnosti medija i ulozi informacije u educiranju i zabavi, razlikovali pozitivne od negativnih strana medija, razvijali kritičan odnos prema medijskim sadržajima te učili prepoznati medijsku manipulaciju. Bili smo svestrani i izražavali  se dramskim, literarnim, likovnim, glazbenim radovima ...

 

 Učenici, učiteljice 2.c razreda i knjižničarka ovom prilikom zahvaljuju se svojoj gošći Josipi Franjić Radulović koja je s nama razgovarala o tome kako možemo svoju poruku poslati putem medija kroz priče, pjesme, knjige i slikovnice, o važnosti čitanja i zašto je dobro da što više čitamo. Autorica nam je pročitala svoju slikovnicu ''Kako je cvijet upoznao svijet'' koja nosi poruku ''Svatko od nas je na svoj način lijep te tako krasi ovaj svijet''. Nakon razgovora o temi slikovnice koja govori o različitosti, ali i pravima i vrijednosti svakog od nas kao jedinstvenog i posebnog za ovaj svijet, izradili smo svoju slikovnicu koja je nosila istu poruku.

Podijeljeni u grupe ilustratora i pisaca, kreativno smo se izražavali. Zatim smo odradili pripremu za tisak tako da smo usklađivali ilustracije s tekstom, a nakon toga je slijedio ''tisak''. Zadnja faza izrade slikovnice bio je uvez iste. Rezultat radionice je usvajanje  novih pojmova, poticaj za daljnje stvaralaštvo i najzanimljivije od svega – naša vrlo lijepa unikatna slikovnica s porukom!

Draga Josipa, hvala ti na prekrasnom druženju, radionici i poklonjenim knjigama. Veselimo se sljedećem susretu!

 

 

Tjedan medija u školskoj knjižnici

Autor: Ljubica Subašić-Pavelić, 12. 5. 2015.

 

U sklopu projekta ''Mi znamo što su mediji'', u našu smo školsku knjižnicu odlučili pozvati dva jako zanimljiva gosta s kojima smo porazgovarali o stripu te video-igrama.

Kako se svi  volimo igrati jer igra je ono što nas čini sretnima, naš mozak održava zdravim i ispunjava naše slobodno vrijeme, u četvrtak smo u knjižnici organizirali zanimljivo predavanje na temu video-igara. U goste nam je stigla Vida Starčević, novinarka časopisa Reboot, koja nam je ukratko ispričala nešto o povijesti video-igara, otkrila nam je svoje najdraže igre, pozvala nas na sljedeći ''Infogamer Reboot sajam'' koji će se održati u studenom ove godine na Zagrebačkom Velesajmu te nam preporučila nekoliko video-igara koje su jako zabavne, ali uz pomoć kojih možemo puno toga i naučiti.

Potom nam je u goste stigao Ivan Kulić koji trenutno marljivo piše scenarij za svoj strip, a svoje filmske kritike objavljuje u časopisu Zarez. On je u sklopu nastave hrvatskog jezika šestih razreda, učenike upoznao sa stripom. Ispričao im je nešto o povijesti stripa kao književnog oblika, otkrio im kad i zašto je počeo čitati stripove, zašto najviše voli stripove o super-junacima, što misli o ekranizaciji stripova te zašto je dobro čitati stripove. Učenici su Ivanu postavili brojna zanimljiva pitanja i otkrili kako i sami rado posežu upravo za stripom. Naposljetku, Ivan je razredu darovao nekoliko stripova koji već kolaju među učenicima i rado se čitaju.

Hvala našim gostima na zanimljivim i edukativnim pričama!

   

 

 


UPISI U SREDNJU ŠKOLU
ŠKOLA

JELOVNIK

KORISNI LINKOVI

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Alojzija Stepinca Zagreb / Palinovečka 42, HR-10000 Zagreb / os-astepinca-zg.skole.hr / ured@os-astepinca-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju